Zadarski muslimani slave Razamanski bajram

Ove godine, prema lunarnom muslimanskom kalendaru, trodnevni Ramazanski bajram slavi se 25., 26. i 27. lipnja
Proslava prvog dana Bajrama za zadarske muslimane započela je u nedjelju ranojutarnjim klanjanjem bajram-namaza

Vjernici islamske vjere, pa tako i brojni zadarski muslimani, proslavljaju Ramazanski bajram, prema islamskoj tradiciji, uz Kurban-bajram, najvažniji muslimanski blagdan kojim se obilježava kraj Ramazana i ujedno kraj ramazanskog posta.

 Trodnevno slavlje

Ove godine, prema lunarnom muslimanskom kalendaru, trodnevni Ramazanski bajram slavi se 25., 26. i 27. lipnja, a proslava prvog dana Bajrama za zadarske muslimane započela je u nedjelju ranojutarnjim klanjanjem bajram-namaza u zadarskom Medžlisu Islamske zajednice.

Jutarnja molitva na prvi dan Ramazanskog bajrama, koju je predvodio glavni zadarski imam Ćamil efendija Bašić, kao i svake godine okupila je više od stotinu muslimanskih vjernika s područja grada Zadra i Zadarske županije, ali i Šibenske, te Ličko-senjske županije.

– Bajram nazam je blagdanska molitva koja se obavlja nakon ramazanskog posta i koja dolazi kao nagrada za svakog muslimana koji je ispostio mjesec Ramazana i na taj način ovladao samim sobom, doznajemo od imama Ćamila ef. Bašića, koji ističe i kako na molitvu prvog dana Ramazanskog bajrama muslimani dolaze s očekivanjem da će se njihov trud i odricanje u mjesecu Ramazana primiti kod Alaha.

– Kao i prethodnih godina proslave Ramazanskog bajrama u zadarski Medžlis Islamske zajednice došli su vjernici ne samo s područja grada Zadra i okolice već i iz susjednih županija, a ove godine bilo je i žitelja s otoka, posebno s Ugljana i Dugog otoka, dodaje još zadarski imam, objašnjavajući kako se tijekom mjeseca Ramazana muslimanski vjernici suzdržavaju od hrane i pića, pušenja  i spolnih odnosa u razdoblju od izlaska do zalaska sunca. Zabrana jela i pića izuzima samo one vjernike kojima bi takvo odricanje ugrozilo zdravlje i život.

Naglašena socijalna dimenzija

– Ramazan je za muslimane sveti mjesec jer je u njemu započela objava Kur’ana poslaniku Muhamedu. Uz izraženu vjersku i duhovnu dimenziju, tijekom Ramazana jako je naglašena i socijalna dimenzija jer u mjesecu odricanja vjernik treba pogledati na siromašnog i sjetiti se onih koji žive u neimaštini i koji trpe. Stoga su poruke Ramazana univerzalne jer povezuju bogate i siromašne, site i gladne, učene i neuke, objašnjava Ćamil ef. Bašić.

U mjesecu posta posebno mjesto za vjernike muslimane imaju iftari, večernji obroci kojima se sa zalaskom sunca prekida cjelodnevni post. Posebno pak značenje ima zajedničko iftarsko druženje uz bogatu trpezu u večeri kada sa zalaskom sunca završava mjesec Ramazan, a sljedećega dana započinju dani bajramskog slavlja i veselja u kojima je  obavezan dio posjećivanje rodbine i prijateljia uz tradicionalno čestitanje bajramskog blagdana riječima “Bajram šerif mubarek olsun.”

Inače, Ramazan je deveti mjesec islamskog kalendara i tridesetodnevni obavezni post koji je ove godine prema lunarnome kalendaru trajao 29 dana. Ramazanski post je jedna je od pet temeljnih islamskih dužnosti i duhovna priprava za ramazanski Bajram.

Izvor: Zadarski list (Hana Radulić), Foto: Zvonko Kucelin

Nastavkom korištenja stranice, pristajete na cookie. više informacija

Stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice

Zatvori