Zadarski branitelj Dugi bit će ekshumiran najesen

(Slika: Silvio Butić, ratni zapovjednik obrane Zemunika Donjeg)

U prvom tjednu rujna tijelo poginulog hrvatskog branitelja i  dragovoljca Domovinskog rata, Hazima Osmanagića Dugog, nakon 25  godina od pogibije u obrani Zemunika Donjeg bit će ekshumirano iz zemljanog groba na Gradskom groblju, a njegovi posmrtni ostaci premješteni u trajnu i dostojanstveno uređenu grobnicu.

Ekshumacija je sukladno zakonu trebala biti obavljena dva desetljeća  ranije, no Osmanagića su nadležne institucije zaboravile, a nije imao nikoga od obitelji. Ipak, imao je prijatelje i suborce koji ga nisu zaboravili.  Godinama su obilazili njegov grob, odavali mu počast, polagali cvijeće i  palili svijeće, a prije nekoliko godina na grob su mu postavili spomen- ploču. Tada su, međutim, od djelatnika tvrtke Nasadi koja održava Gradsko groblje doznali da je njihov prijatelj i suborac pokopan u dijelu groblja koje se prekopava, a posmrtni ostaci odlažu u masovnu grobnicu. S  tim se nisu mogli pomiriti pa su pokrenuli proceduru za ekshumaciju.

U proljeće prošle godine ratni zapovjednik obrane Zemunika Donjeg,  Silvio Butić, obratio se Ministarstvu branitelja sa zamolbom za  uređenjem grobnog mjesta s nadgrobnim spomenikom, no zbog niza   administrativnih prepreka i procedura, trebalo je više od godine dana do  izdavanja konačnog rješenja.

– Da je potrajalo i duže, mi ne bismo odustali. Dugi je bio naš prijatelj i  suborac. Bio je pravi borac, hrabar i odan. Bespogovorno je izvršavao sve  zapovijedi i sam se javljao za neke opasnije i zahtjevnije akcije. U jednoj  takvoj je izgubio život. Poginuo je u minskom polju od posljedica ranjavanja minsko-eksplozivnom napravom. Nažalost, dok smo ishodili ovo  rješenje za ekshumaciju, prošli smo puste procedure. Ispostavilo se da u  institucijama nemaju svu dokumentaciju o njegovom ratnom putu i  stradavanju. Zato bih htio u ime svih nas koji smo se uključili u ovu priču  zahvaliti Zadarskom listu i HRT-ovom Labirintu koji su nas popratili i  podržali u ovoj priči, kaže Silvio Butić, ratni zapovjednik, suborac i prijatelj poginulog Osmanagića navodeći kako se prošli mjesec, temeljem  rješenja Ministarstva branitelja o ekshumaciji, sastao s direktorom Nasada Lenkom Ugrinićem i Mariom Pešutom, pročelnikom UO za zdravstvo  i socijalnu skrb Grada Zadra u čijem resoru je i skrb o braniteljima.

– Na tom sastanku dogovorili smo termin za ekshumaciju. Bit će to u  prvom tjednu rujna jer se tijekom ljetnih mjeseci ekshumacija ne može  provesti. Budući da smo s pričom o Dugom izlazili u javnost kad smo  naišli na administrativne prepreke, ovim putem sada želim izvijestiti da  smo tu priču priveli kraju. Isto tako, javnost ćemo obavijestiti o točnom  terminu ekshumacije čim ga budemo znali kako bi svi oni koji to budu  željeli, mogli nazočiti. Pozvat ćemo i predstavnike lokalne vlasti i pripremiti dostojan ispraćaj, poručio je Butić.

Izvor: Zadarski list

Related Post

Nastavkom korištenja stranice, pristajete na cookie. više informacija

Stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice

Zatvori