Senad Tokić o Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zadra

Bošnjaci kao i sve nacionalne manjine dijele probleme većinskog naroda te smo u tome svi zajedno. No pored toga postoje problemi koji su na prvu vidljivi. Hrvatska je vlada 2011. donijela akcijski plan, što je bio uvjet za pristup EU. Do 2014. je trebala povećati udio zaposlenih pripadnika nacionalnih manjina, no umjesto rasta na 5,5 %, ono je prema posljednjim podatcima palo na 2,3 %. Još jednom valja istaknuti da unatoč Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina taj broj pada.

Bošnjaci u Zadarskoj županiji su nastanjeni pretežno u urbanim područjima. Naravno najviše nas živi u Gradu Zadru, a slijedi odmah Pag. Do 2015. godine bošnjaci su u Gradu Zadru bili zastupani po predstavniku da bi se od 2015. na izborima formiralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zadra, a ista je situacija i na razini županije.

Suradnja s lokalnim vlastima je zadovoljavajuća, u skladu s njihovim mogućnostima. Prostora za napredak suradnje još ima i to je primarni zadatak ovog Vijeća. Malo manje od dvije godine postojimo pa smo tek na početku našeg djelovanja no potrudit ćemo se ostvariti sve naše ciljeve.

Nastavkom korištenja stranice, pristajete na cookie. više informacija

Stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice

Zatvori