Održana 53. sjednica Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske

Danas, 5. 10. 2017. godine, održana je Sjednica savjeta za nacionalne manjine, kojoj sam po prvi puta nazočio. Sjednica je bila jako zanimljiva i dinamična, posebice rasprave članova Savjeta.

Od svih točaka dnevnog reda izdvojio bih točku 1. Operativni programi za nacionalne manjine za razdoblje 2017. – 2020. Uzeo sam učešća u raspravi, te sam pohvalio način uređenja pitanja nacionalnih manjina putem Operativnih programa. Međutim, naglasio sam da je bespredmetno raspravljati o dokumentu koji je već zaključen, oblikovan i kao takav i usvojen. Rekao sam da su pripadnici bošnjačke, slovenske, makedonske i crnogorske nacionalne manjine bili uskraćeni za informaciju da se navedeni operativni programi donose, te da nismo bili u prilici aktivno sudjelovati pri formiranju istih. Jedino zbog proaktivnosti određenog djela naše nacionalne manjine saznali smo za donošenje Operativnih programa, gdje smo na vrijeme reagirali. Međutim od toga ništa. Bošnjaci su u Operativnim programima spomenuti u općem djelu i to copy-paste rečenicom iz Ustava Republike Hrvatske. Od suštinske je važnosti drugi dio Programa koji uzima specifičnosti pojedinih nacionalnih manjina, a nas tamo nema. Tako je to kad politički ne vrijedimo jer nemamo svog predstavnika u Saboru, koji bi artikulirao naše zajedničke interese.

Naime, Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 53. sjednici, održanoj 24. kolovoza 2017., jednoglasno donijela Prijedlog zaključka u vezi s prihvaćanjem Operativnih programa za nacionalne manjine za razdoblje 2017. – 2020. godine, sukladno pregovorima s predstavnicima nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. U pregovorima su u potpunosti ignorirani pravovremeno dostavljeni prijedlozi bošnjačkih asocijacija. Na nezadovoljstvo Bošnjaka u Republici Hrvatskoj, nijedan prijedlog bošnjačke nacionalne manjine Vlada Republike Hrvatske nije integrirala u finalni prijedlog Operativnih programa za nacionalne manjine, niti je obrazložila razloge svojega odbijanja. Obrazloženje iz Općeg dijela toga akta za nas ne može biti prihvatljivo, jer u najvećem dijelu potvrđuje prava koja su nacionalnim manjinama ionako zajamčena Ustavom Republike Hrvatske, odnosno Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Upozorio sam cijenjene članove Savjeta na nemjerljiv doprinos Bošnjaka neovisnosti Republike Hrvatske te na dugu povijest prijateljstava i razumijevanja s hrvatskim narodom i hrvatskom državom, kao i činjenicu da smo druga najbrojnija nacionalna manjina u RH. Utoliko smo bili iznimno razočarani ignoriranjem naših prijedloga koje unaprjeđuju kulturnu autonomiju Bošnjaka u Republici Hrvatskoj. Smatram da to nije korektan odnos prema nama, posebice uzevši u obzir sve gore rečeno.

Na kraju sam istaknuo pozitivno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje na Nastavni program bosanskog jezika i kulture (model C) za obrazovanje učenika pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj, čime smo jako zadovoljni jer su jezik i kultura temeljne odrednice kojima se čuva identitet.

Tekst je prenesen s Facebook profila Bermina Meškića.

Related Post

Nastavkom korištenja stranice, pristajete na cookie. više informacija

Stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice

Zatvori