Bošnjaci – zadnja rupa na svirali

Počet ću s pitalicom u edukativne svrhe. Koja nacionalna manjina je najviše zastupljena u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj? Mnogi bi pogriješili i možda pogledali na Internet stranice Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i po tom koliko primaju sredstava zaključili da nisu Bošnjaci. Istina bi bila Bošnjaci, a u Domovinskom ratu je Republiku Hrvatsku branilo 25000 Bošnjaka. Od tog broja 1100 branitelja je dalo svoj život za Republiku Hrvatsku.

No ostavimo povijest, od nje se ne živi, ali se mora pamtiti. Vratimo se u sadašnjost i lokalno tj. u Grad Zadar. Godinu dana sam predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zadra i u tih godinu dana pogodite koliko je puta oporba ili vlast u Gradu Zadru tražila naše mišljenje o pitanjima koja se tiču Bošnjaka ili nacionalnih manjina općenito. Odgovor bi bio 0 (nula) puta nas je zadarska oporba i vlast kontaktirala.

Od svih vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koja nacionalna manjina ima najmanji poslovni prostor za rad. Da, bošnjačka ima najmanji. Možda je bolje, ako se priupitamo koja nacionalna manjina u Gradu Zadru dobiva najmanje sredstava namijenjenih za rad iz proračuna Grada Zadra. Ni ovdje nije situacija bolja, Bošnjaci dobivaju najmanje sredstava za rad od svih nacionalnih manjina u Gradu Zadru.

Postavlja se pitanje ima li Bošnjaka uopće u Republici Hrvatskoj i kad se pogleda popis stanovništva vidi se da su drugi po brojnosti u Republici Hrvatskoj. Po tom istom popisu stanovništva Bošnjaci su treća najzastupljenija nacionalna manjina u Gradu Zadru.

Lokalni izbori su pred nama, kandidature za Gradsko vijeće su predane, a od svih 10 lista koje se bore za fotelju u Gradskom vijeću Bošnjaka kandidata ima 0 ili 0%. Na stranu što u Zadru žive istaknuti i uvaženi Bošnjaci jednostavno nisu zadovoljili.

Kad se sve ovo sagleda, Bošnjacima u Gradu Zadru najbolje je da ne izlaze na izbore i ostanu kući jer ih svakako nitko neće zastupati ni u novom sazivu Gradskog Vijeća.

Foto: Marin Gospić

 

 

Nastavkom korištenja stranice, pristajete na cookie. više informacija

Stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice

Zatvori