Bošnjaci Zadarske županije obilježili Dan državnosti BiH

Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zadarske županije i Grada Zadra su na svečanoj zajedničkoj sjednici obilježili prigodnim programom Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjednik VBNMZZ Džemail Spahić pozdravio je nazočne vijećnike i goste te istaknuo da Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, 74. godišnjicu utemeljenja moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije.

Jednakost i sloboda osnovni su principi koji su potvrđeni na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći s 25. na 26. studenog 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Na tom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, unutar koje će Muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti.

U vihoru Drugog svjetskog rata jedinstvo svih naroda omogućilo je da BiH 1943. godine obnovi svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine osmanskim osvajanjem Srednjovjekovne bosanske države.

Šetnju Bosnom i Hercegovinom sevdalinkom omogućili su nam Josip harmonikaš i prijatelj mu gitarista, sudionici sjednice su zajedno pjevali i uživali.

Udruga Nimeta i KUD Ljiljan Zadar su bili posebno iznenađenje i svojim nastupom je oduševili sve nazočne. Plesna točka nikog nije ostavila ravnodušnim te je po završetku točke zaslužila veliki pljesak svih okupljenih.

Nastavkom korištenja stranice, pristajete na cookie. više informacija

Stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice

Zatvori