10 odabranih misli društvenog reformatora i mislioca Hasana el-Bene

“Svaki dan koji ti prođe, a u njemu ne učiniš ništa da ovaj ummet krene prema preporodu i reformi, znaj da si ga tim svojim postupkom unazadio.”

“Ruka koja se pruža, ne može kasnije ništa odbaciti, ruka koja prima poklone, ne može udariti. Mi se borimo svojim, a ne tuđim imetkom i svojim, a ne tuđim životima”,piše intelektualno.com.

“Tajna uspjeha pokreta Muslimanske braće, uprkos svim ovim nasrtajima koji se nad njime sprovode, leži u njegovom ispravnom shvatanju islama, lišenog svakog ekstremizma s jedne i opuštenosti s druge strane.”

“Islam je potpun sistem i obuhvata sve aspekte života. Islam je država i domovina, vlada i običan narod, moral i snaga, milost i pravednost, kultura i zakon, znanje i uprava. Islam je materija i bogatstvo, borba i da’va, vojska i ideja. Islam je ispravna vjerovanje i pravilno obavljen ibadet.”

“U svakoj zajednici omladina je kičma preporoda, u svakom preporodu tajna njene snage, a u svakoj ideji nosioci njenog bajraka.”

“Nije problem razilaziti se u mišljenjima, problem je biti pristrasan u svom mišljenju i ne dozvoljavati drugim ljudima da iskažu svoje stavove i viđenja.”

“Tri stvari garantuju uspjeh; dobra priprema, iskorištavanje prilike i dobra sprovodba.”

“Nema sretnijeg trenutka od onog u kojem nekoga izbaviš iz ponora nesreće – vječne ili dunjalučke – i uputiš ga na put ispravnosti i sreće!”

“Čovječanstvo nas čeka. Ne da čuju o našim djelima, već da vide naša djela.”

“Ideja postaje uspješna kada je ojačana čvrstom vjerom, kada je potpomognuta iskrenom namjerom, kada joj se poveća elan i kada nosi spremnost na žrtvu u radu na njenom ostvarenju.”

Nastavkom korištenja stranice, pristajete na cookie. više informacija

Stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice

Zatvori